A közhiedelemmel ellentétben valakinek nem attól lesznek jó képei, mert jó felszerelése van. Fontos a felszerelés, de nem minden! Legfontosabb eszköz a látásmód, és a képzelőerő. E kettő segítségével még a kép elkészítése előtt kialakul a fotós fejében az a kép, amit majd el szeretne készíteni. Természetesen minden felszerelésnek vannak fizikai korlátai, ezért akkor célszerű a felszerelést fejleszteni, amikor már akadályoz az elképzelt eredmény elkészítésében.

Sokan úgy gondolják, hogy egy fullframe váz, vagy egy fényerős objektív által elmosott háttérrel már szép képeik lesznek. Ez tévedés. A fotográfia a FÉNY (le) képzéséről szól, ezért elengedhetetlenek a világítástechnikai ismeretek, és azok alkalmazása az alkotói munka során. Sokan ezen ismeretek teljes hiányát próbálják a “csak természetes fénnyel dolgozom” kifogással palástolni.

Vannak olyan eszközök, melyekből lelkiismeretes fotós tart tartalékot! Egy feladat megoldása közben bekövetkezhet bármilyen technikai hiba, így nem mondhatjuk az ügyfélnek, hogy “bocs, de megállt a vázamban a zár”.

Éppen ezért rendelkezésemre kell álljon 2db fullframe gépváz (jelenleg 2db Canon 6d), számos “L” sorozatú objektív, vakuk, mert nem bízhatok semmit a véletlenre. Sokan kérdezték például, hogy miért ennyi vaku? Főfény, derítőfény, élfény, háttérfény… Vagy inkább használnak preseteket, szűrőket, effekteket az utómunkában a világítás helyett. Tény, hogy olcsóbb, és tanulni sem kell hozzá. 🙂

Ezeken felül számos más kiegészítőre is szükség van: szoftboxok, ernyők, háttértartók, hátterek, memóriakártyák, tartalék akkuk a fényképező vázakba, és akkukba, ezek töltői, kártyaolvasó, vezetéknélküli vakukioldók, az informatikai háttérről nem is beszélve: asztali- és hordozható számítógép, háttértárak, szoftver-előfizetések, stb…